11:28 Faiq Ağayevə SƏRT QADAĞA - tədbirlərdə yalnız yarımsaatlıq çıxış edəcək  |     10:25 Tünzalə Ağayevanın yeni görünüşü  |     14:18 Yalvarmaqdan yorulmuşam" - Brilliant Dadaşovadan oğluna  |     14:14 “Nə yaxşı kı, dünyaya gəlmişəm“ - DOĞUM GÜNÜDÜR  |     15:30 Yusif Mustafayevin ölüm xəbəri yayıldı  |     14:46 Bu gün qızının toyudur - Mediaya qapalı olacaq  |     14:43 "Babamın haqsızlığa ürəyi dözmədi" - FOTOLAR  |     14:40 Aparıcı ilə xanəndə arasında qalmaqal  |     14:26 Amilin verilişində dediyi sözlərə görə cəzalandırıldı  |     14:21 “Bir insan ki, illərdir tanıdığı insana qarğış edə...” - Müğənni  |     14:19 Aysun: Depressiya keçirirəm  |     14:17 Yaşar Yusubdan kişi həmkarlarına: “Qadın kimi…”  |     13:19 Aygün Kazımovadan daha bir diqqətçəkən yenilik  |     12:57 Cavanşir Məmmədov vəfat etdi  |     10:15 Bir millət, iki dövlət: Qardaşlıq layihəsi  |     04:27 “Yaxşı verilişlərin aparıcılarının saxlayanı var” - ŞOK AÇIQLAMA  |     21:49 Rəqsanənin mülklərinə həbs qoyulub - Borclarına görə  |     07:39 İş adamı Manaf Ağayevə ev hədiyyə edib?  |     13:17 Dilarə Brilliant Dadaşovanın məşhur mahnısını oxudu  |     12:17 Qəzaya düşən Aytənlə bağlı ilginc məlumatlar - Dünən...  |    

Siz bilirsinizmi ki, əgər gündə 3 yumurta yesəniz sizin sağlamlığıza necə təsir edər? İnanılmazdır!

26.01.2022 - 246 - Maraqlı

Yumurtanın faydaları


Yumurta əhəmiyyətli və bütöv bir qidadır. Müxtəlif vitaminləri, dəmiri və zülalı zəngin olan yumurtanın faydası çox çoxdur.


Hər kəs yumurta yeyə bilər. Yalnız yeyilməsi lazım olan yumurta miqdarı dəyişə bilər.

Bioloji dəyəri yüksəkdir və xüsusilə uşaqlara və böyümə çağındakı gənclərə çox faydalıdır. 2-2,5 yumurta, 100 g ətin dəyərindədir.

Yumurtadan tam istifadə edə bilmək üçün ustalıqla bişirmək lazımdır: yumurtanın ağı çiy yeyilsə həzm olunmaz və çıxar gedər. Buna qarşılıq, sarısı çiy yeyilsə, çox faydalı olar. Bu hala görə; yumurta ya bütün qatılaşmamış olmalıdır (ağı bişmiş sarısı duru) və ya sirkəli isti suya qırılaraq, ağı dağılmadan bişirilməlidir. Ağı qatılaşanda, sarısı tam qatılaşmadan sudan qaşıqla alınmalıdır.partlatmadan bu şəkildə hazırlanan yumurtaya duz, kəkik, qara bibər, vs. ədviyyat növlərindən istifadə edilərək yeyilməlidir

Bəzi insanlarda yumurta allergiya edər və onların qaraciyərlərinə toxunar. Qaraciyəri və öd yolları narahat olanlarla, yumurtanın allergiya etdiyi insanlar, yumurtanı tez deyil də seyrək yeməlidirlər.

Yumurtanı qaynatdığınız suyu atmayın

Yumurta qaynadılan su mineral və kalsiumla zəngindir. Dibçək güllərini bu su ilə sulayaraq solmuş güllərə yeni həyat verə bilərsiniz. Yumurtanı qaynatdığını suyu ilıqlaşandan sonra saça tökmək də çox faydalıdır. Yumurta proteinlə zəngin olduğu üçün qaynayanda tərkibindəki protein suda həll olur, bu su isə saçları daha sağlam edir.

Yumurtanın qabıqlarını da qablardakı kiri təmizləmək məqsədi ilə istifadə edə bilərsiniz. Qablardakı kiri təmizləmək üçün qabın içinə yumurtanın qabıqlarını atıb qaynadın. Qabın divarlarndakı kirin yox olduğunu görəcəksiniz.

Yumurta ağının inanılmaz faydası

Yumurta ağını yanana yerə sürtməklə ağrının və qızartının qarşısını almaq mümkündür. Lakin yumurtanı yaranın üzərinə qoymazdan əvvəl soyuq su ilə yaxşıca yumaq lazımdır.


Showxeber Bizi instagramda izləyin



Xəbər xətti